Vi er på en periode med uvanlig høye strømpris. Det er selvsagt mange ting man kan gjøre for å redusere strømregningen. Det er flere ting som presser strømprisen stadig høyere opp. Høyt forbruk i forhold til kraftproduksjon, lite nedbør og ikke minst eksport av strøm til utlandet. Til nå i år har Norge netto eksportert 15,5 TWh. Det tilsvarer årsforbruket til rundt 800.000 norske husstander, ifølge NVE.  

Våres fem tips til deg som ønsker å spare strøm:

 

#Tips 1.  Senke innetemperaturen

Med dagens høye strømpriser kan du spare en god del kroner på å redusere strømforbruket der det vanligvis brukes mest. Oppvarming står for over 50% av strømforbruket, det å redusere innetemperaturen er noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm og penger.

Senk innetemperaturen med 1 grad sparer du ca. 5% av kostnaden til oppvarming. Det er anbefalt å holde innetemperaturen på mellom 19-22 °C.

 
#Tips 2.  Dusj kortere

Dropp karbadet og ta kortere dusjer. Det kommer du til å merke på strømregningen din.

En normal dusje slipper gjennomsnitt ca. 16 liter vann i minutt. Det koster ca. 0,035 øre/kWh strøm per liter vann.

En familie på fire som skal ta dusje i 10 minutter hver blir det 0,035*16liter=0,56kwh per minutt. Om fire personer skal bruke 10 minutter hver på dusje blir 40*0,56kwh= 22,4kwh, med dagens strøm pris på 140 øre/kWh (strømpris+nettleie) blir det 1,40*22,4=31,36 kr. Ved halvering av dusje fra 10 til 5 minutter kan kostnadene gå ned fra 31,36 til 15,68 kroner. Noe som gjør en vesentlig forskjell på strømregningen.

 

#Tips 3.  Fyll helt opp vaskemaskin

Fyll vaskemaskinen helt opp når du skal vaske tøy. Vask gjerne på lavere temperaturer eller med eco-program. Det tar litt lengre tid, men bruker mindre strøm.

 
#Tips 4. Skru av lys og bytt til LED-pærer
 

Skru av lys når du går ut. For hver time lyset slås av, reduseres det totale energibruket til belysning.

Om du bruker lamper med glødepærer, bør du vite at du bruker mer Watt enn Led-pærer.

Grunnen til at glødepære bruker mer Watt er at glødepære produserer varm og Led-pære produserer kun lys.

 
 
#Tips 5. Velg riktig strømleverandør

Mange selskaper tar veldig høye månedlig fastkostnad og høye påslag på strømavtale. Sørg for at du har en god strømavtale.